A. Hlina chce častejším hlasovaním prinútiť poslancov sedieť v pléne

11.05.2013 Bratislava

Bratislava 11. mája (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina sa nedokáže zmieriť s tým, že mnohí poslanci chodia do pléna len hlasovať a na diskusiách o zákonoch sa nezúčastňujú. Takýmto praktikám chce urobiť koniec. V novele rokovacieho poriadku preto navrhuje, aby plénum hlasovalo častejšie ako dvakrát za deň. Podľa Hlinu by mali poslanci hlasovať hneď po prerokovaní návrhu, maximálne po troch po sebe idúcich.

Podľa súčasného zákona parlament rozhoduje o každom návrhu hlasovaním. Poslanci spravidla hlasujú o prerokovaných bodoch dvakrát za deň - o 11.00 h a o 17.00 h. Plénum sa môže dohodnúť aj na iných termínoch. Podľa Hlinu to poslancom umožňuje nebyť na zasadnutiach v pléne počas prerokovávania jednotlivých bodov programu. "Dostavia sa len na samotné hlasovanie na presne určený čas," doplnil Hlina, ktorému to prekáža. Podľa neho totiž neúčasť poslancov na rokovaniach škodí aj samotným zákonom. Často k nim totiž, ako tvrdí, neprebieha diskusia a potom sa prijímajú nekvalitné zákony.

"Navrhovaná zmena rokovacieho poriadku upravuje hlasovanie tak, že môže prebiehať spravidla po skončení alebo uzavretí rozpravy k danému bodu programu alebo sa môže hlasovať o viacerých bodoch programu, maximálne však troch po sebe idúcich," píše v dôvodovej správe k novele Hlina. Podľa neho novela zlepší prácu poslaneckého zboru.
 

Vyberte región